lauantai 8. elokuuta 2020

Long Way North


NIMI: Long Way North (Tout en haut du monde)
VUOSI: 2015
OHJAAJA: Remi Chaye
KÄSIKIRJOITUS: Claire Paoletti, Patricia Valeix, Fabrice de Costil
PÄÄOSISSA: Christa Theret, Louic Houdre, Vivienne Vermes, Feodor Atkine
IKÄSUOSITUS: -

Long Way North on ilmestynyt jo vuonna 2015, mutta en ollut koskaan kuullutkaan siitä ja törmäsin siihen aivan sattumalta. Elokuva on tehty ranskalais-tanskalaisella yhteistyöllä ja katsoin sen alkuperäisellä ranskankielellä. Elokuva on voittanut monia palkintoja, mutta muuten jäänyt harmittavan vähälle huomiolle, enkä saanut selvää tienasiko se budjettiaan takaisin. Suomijulkaisua ei valitettavasti ole.

15-vuotias Sasha on venäläinen aristokraattityttö, jonka isoisä on kuuluisa tutkimusmatkailija. Isoisä on kadonnut matkallaan Pohjoisnavalle ja hänen Davai -aluksensa etsinnät on lopetettu. Sasha löytää isoisänsä muistiinpanot, joista hän saa selville isoisän menneenkin eri reittiä Pohjoisnavalle, jolloin hänen kadonnutta alustaan on etsitty aivan väärästä paikkaa. Tanssiaisissa Sasha yrittää saada Venäjän prinssin uusimaan etsintäyritykset, mutta ylimielinen prinssi loukkaantuu tästä ja saattaa Sashan perheen häpeään. Sasha päättää karata kotoa ja lähtee itse etsimään isoisäänsä.



Heti ensimmäisenä huomion nappaa elokuvan minimalistinen animointityyli, joka on näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta silti todella ilmeikäs ja käyttää hyväkseen erityisesti kauniita värivalintoja ja mielenkiintoisia varjostuksia. Esimerkiksi laivat ovat kuitenkin erittäin yksityiskohtaisia, mutta silti tyyli tuntuu aina yhteneväiseltä. Ihmishahmot erottaa helposti toisistaan pelkistettyjen, mutta tehokkaiden designien ansiosta. Mitään erityisen muistettavaa ja ikonista designia elokuvassa ei kuitenkaan ole. Vaikka elokuva ei muuten kiinnostaisi, niin sanoisin, että vähääkään graafista silmää omistaville katsojille elokuva tarjoaa paljon pelkästään visuaalisella puolellaan.

Onneksi elokuvan meriitit eivät kuitenkaan lopu ulkonäöllisiin seikkoihin. Long Way North on kaikenikäisille sopiva seikkailutarina, mutta uskoisin sen innostavan lähinnä teinejä ja aikuisia. Elokuva etenee melko hitaalla temmolla ja sen hahmot käyttäytyvät rauhallisesti ja aikuismaisesti, musikaalilauluja ei ole, huumoria on käytetty säästeliäästi ja historiallinen juoni ilman fantasiaelementtejä tuskin kiinnostaa pienimpiä katsojia. Kypsemmille katsojille se kuitenkin tarjoaa kauniin seikkailun, jossa on useita aidosti kiinnostavia ja miellyttäviä hahmoja. Aikakausi on kuvattu hyvin ja itselleni oli erityisen mielenkiintoista nähdä työntekoa jäänmurtajalla.


Nostan myös hattua elokuvan lopetukselle. Juoni pysyy melko realistisena loppuun saakka ja katsoja varmasti osaa jo arvata, mitä on luvassa. Elokuva ei aliarvioi katsojaansa, eikä viime metreillä muuta sävyään epärealistiseksi taikka sokeriseksi. Myös liiallista melodraamaa on vältetty, mutta elokuva on silti kaukana tunteettomasta. Elokuva jätti minulle haikean ja toiveikkaan olon.

Etenkin nyt loppumattoman tietokoneanimaatiotulvan aikana, jolloin eri studioista huolimatta animaatiot tuppaavat kaikki näyttämään samalta massalta, on Long Way North todella piristävää vaihtelua.

TÄHDET: ****

2 kommenttia:

  1. Elokuvalla oli vähän katkeransuloinen loppu, mutta kaunis se kyllä oli.

    https://www.noerlum.com/
    Sama studio on tehnyt muitakin piirroselokuvia ja tekeillään on vielä lisää.
    Nørlum on yksi Tanskan suurimmista animaatiostudioista, joka tekee paljon yhteistyötä Irlantilaisen studion Cartoon-Saloonin kanssa.
    https://www.cartoonsaloon.ie/

    Molemmissa käytetään pääasiassa TvPaint Animation Pro 11-ohjelmaa, joka jäljittelee klassisia välineitä, kuten lyijykynää, vesiväriä, öljyväriä ja mustetta hyvin uskottavasti.

    VastaaPoista