lauantai 30. tammikuuta 2021

Another Round


NIMI: Another Round (Druk)
VUOSI: 2020
OHJAAJA: Thomas Vinterberg
KÄSIKIRJOITUS: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
PÄÄOSISSA: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe
IKÄSUOSITUS: -

Katsoin tämän elokuvan jo muutama kuukausi sitten ja siitä oli ollut tarkoitus kirjoittaa jo silloin, mutta kuten ehkä olette huomanneet tämä blogi on pitänyt vähän hiljaiseloa oman elämäni kiireiden ja muun skeidan takia. No, katsoin leffan nyt uudestaan kaverini kanssa ja elävöitän blogin samalla!

Odotukseni olivat melko korkealla Another Roundin kanssa, sillä se yhdisti lempinäyttelijäni Mads Mikkelsenin ja ohjaaja Thomas Vinterbergin uudelleen. Aikaisemmin he olivat tehneet The Hunt -elokuvan, joka oli aivan huikea draama, jota on monesti kuvailtu kummankin uran parhaaksi teokseksi. Voisiko Another Round päästä samalle tasolle? Ei ihan, mutta pettyä ei tarvinnut.




Martin (Mikkelsen) on keski-iän kriisiä poteva lukio-opettaja, joka on menettänyt särmänsä. Elämä maistuu puulta, opetus on kankeaa ja vaimosta on tullut etäinen. Missä välissä hänestä tuli näin tylsä tyyppi? Myös hänen kolme kollegaansa painivat omien ongelmiensa kanssa. Opettajakaverit innostuvat erään psykiatrin teoriasta, jonka mukaan ihmiset ovat tehokkaimmillaan ja luovimmillaan pikkuhumalassa. Alkaa ihmiskoe, jonka aikana he juovat pieniä määriä alkoholia pitkin päivää ylläpitääkseen tarkkaa promillemäärää. Koe on tietenkin salattava muilta työkavereilta ja omalta perheeltä. Aluksi koe tuottaakin lupaavia tuloksia, miesten luontevuus ja itsevarmuus kasvaa ja heidän ihmissuhteet paranevat. Mutta voiko elämää elää normaalisti jatkuvasti pienessä pöhnässä? Onko koe tuhoontuomittu, etenkin kun promillemäärää lisätään?

Hahmoihin on helppo samaistua ja kaikki neljää ukkoa saavat tarpeeksi huomiota. Ainakin minun oli helppo samaistua Martiniin, koen itsekin olevani jo melkoinen kehäluuska, jonka nuoruuden kukoistuskausi on ohi, entinen itsevarmuus ja energisyys ovat pelkkää muistoa vain. Vanhetessa nämä ongelmat tulevat lähes väistämättä kaikille eteen jossain välissä. Mutta muistojen mojo on mahdollista saada takaisin, kuten elokuvan äijät todistavat. Matka vanhan innostuksen löytämiseen on hyvin inspiroivaa seurattavaa ja pisteenä i:n päälle elokuva saa mahtavan lopetuksen tanssinumerolla. Olipa muuten piristävää, että kerrankin miesten keski-ikäisyyttä ei käsitelty kliseisten muskeliautojen ja nuorten naisten kautta!




Juonen asetelma on omaperäinen ja luo oivan maaperän koomisille tilanteille, mutta lopulta myös surullisemmille hetkille. Juominen ja juhliminen on eittämättä hauskaa, mutta kokeen edetessä miehet alkavat tasapainoilla alkoholismin rajalla. Elokuva ei kuitenkaan koskaan ryhdy saarnaamaan. Vaikka miehet käyvät pohjalla, eivät he kuitenkaan elokuvan lopussa ole absolutisteja. Elokuvan sanomana onkin "kohtuus kaikessa", eikä "alkoholi on pahasta". Alkoholista on selkeästi ollut heille hyötyä, vaikka liiallisissa määrissä se toi epäonneakin. Myös nuorison juhlimiseen suhtaudutaan hyvin neutraalisti.

Jotain nipottamisen aihettakin toki on. Loppupuolella tapahtumat etenevät pikakelauksella. Tämä on pieni spoileri: Eräs henkilö kuolee ja jo saman päivän aikana hänelle on järjestetty näyttävät hautajaiset. Mahdollisen aikahypyn estävät selkeästi näytetyt tapahtumat, jotka sijoittuvat samaan päivään. Noin muuten slice of life -tyylinen tarina etenee mukavan rennolla temmolla, minkä vuoksi tälläinen yhtäkkinen kiirehtiminen tulikin puskan takaa. Myös erään opettajan tarina tuntui jäävän vähän kesken. Nämä ovat kuitenkin pieniä vikinöitä, eivätkä ne haittaa katselukokemusta.

TÄHDET: ****



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti